Projekty realizowane

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o działaniach Fundacji TAURON? Poznaj szczegóły realizowanych przez nas projektów oraz poznaj naszych podopiecznych.

• Fundacja TAURON wsparła 19 szpitali w walce z COVID-19. Dzięki wsparciu zakupiono sprzęt medyczny, środki ochrony osobistej, środki dezynfekcyjne. Przekazane środki umożliwiły również utworzenie przestrzeni dla zakażonych pacjentów.

Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Cieszynie,  Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie,
    Jaworskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.,
    Szpital Miejski w Zabrzu Sp. z o.o.,
    Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych  i Administracji w Katowicach,
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. J. Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu, II Klinika Ginekologii i Położnictwa,
    Wojewódzki Szpital Chorób Płuc im. dr. Alojzego Pawelca w Wodzisławiu Śląskim,
    Wielospecjalistyczny Szpital Powiatowy S.A. z siedzibą w Tarnowskich Górach,
    Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim,
    Szpital Powiatowy w Chrzanowie Oddział Chorób Wewnętrznych i Geriatrii w Chrzanowie,
    SPZOZ Szpital im. dr J. Dietla w Krynicy Zdroju
    Szpital Powiatowy w Limanowej Imienia Miłosierdzia Bożego,
    Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Myszkowie,
    Szpital Zakonu Bonifratrów w Katowicach sp. z o.o.,
    Szpital w Pyskowicach sp. z o.o.,
    Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 2 w Jastrzębie-Zdroju,
    Szpital Kliniczny im. Dr J. Babińskiego SPZOZ w Krakowie,
    Szpital Powiatowy w Chrzanowie,
    SPZOZ Okręgowy Szpital Kolejowy w Katowicach.

• W trakcie trwania pandemii, Fundacja TAURON zaoferowała 35 szkołom pomoc w zakupie sprzętu komputerowego, niezbędnego do zdalnego nauczania dla najbardziej potrzebujących uczniów. Wsparcie otrzymały następujące placówki:

Szkoła Podstawowa im. Księcia Józefa Poniatowskiego w Mnikowie,
    Zespół Szkolno- Przedszkolny nr 11 w Krakowie,
    Szkoła Podstawowa nr 138 w Krakowie,
    Szkoła Podstawowa Nr 85 w Krakowie,
    Zespół Szkół Techniczno – Ekonomicznych w Skawinie,
    Szkoła Podstawowa nr  1  im. Tadeusza Kościuszki w Choczni,
    Zespół Placówek Oświatowych w Słopnicach,
    Publiczna Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. Świętej Królowej Jadwigi w Barwałdzie Dolnym,
    Publiczna Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. Św. Antoniego z Padwy w Brzezince,
    Rada Rodziców przy Zespole Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Kalwarii Zebrzydowskiej,
    Zespół Szkolno – Przedszkolny  nr 7 w Krakowie,
    II Liceum Ogólnokształcące im. K. K. Baczyńskiego  w Chrzanowie,
    Rada Rodziców Przy Szkole Podstawowej nr 82 w Krakowie,
    Zespół Szkół im Bartosza Głowackiego w Proszowicach,
    Zespół Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Ilkowicach,
    Rada Rodziców przy Szkole Podstawowej nr 3 im. gen Mariusza Zaruskiego w Zakopanem,
    Szkoła Podstawowa im. Legionów Polskich w Poroninie,
    Szkoła Podstawowa im. 600-lecia Uniwersytetu Jagiellońskiego w Luborzycy,
    Szkoła Podstawowa im. Św. Jadwigi Królowej Polski w Dobczycach,
    Szkoła Podstawowa im. Jana Kochanowskiego w Raciechowicach,
    Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Charsznicy,
    Szkoła Podstawowa im Kornela Makuszyńskiego w Jaworniku,
    Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi w Szczytnikach,
    Zespół Szkolno-Przedszkolny im M. Kopernika Szkoła Podstawowa w Nidku,
    Zespół Szkolno-Przedszkolny we Frydmanie,
    Szkoła Podstawowa im. Stanisława Wyspiańskiego w Stróży,
    Szkoła Podstawowa im. K. Makuszyńskiego w Centrum Oświatowym im. S. Wyspiańskiego w Koszycach,
    Zespół Szkół im. K. K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej,
    Szkoła Podstawowa im. Stefana Pawlika w Rytrze,
    Szkoła Podstawowa w Kwaczale,
    Rada Rodziców przy Szkole Podstawowej nr 111 w Krakowie,
    Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Młyńczyskach,
    Szkoła Podstawowa nr 54 w Krakowie,
    Zespół Szkoły i Przedszkola w Zbludzy,
    XII Liceum Ogólnokształcące w Krakowie.

• TAURON Junior Cup to turniej dla młodych piłkarzy, który na stałe już wpisał się w jesienny kalendarz sportowych imprez w południowej Polsce. Co roku w ramach obchodów Święta Niepodległości w turnieju rywalizują zespoły młodzików z województw: dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego i małopolskiego.

Fundacja TAURON wyróżniła następujące kluby sportowe oraz podmioty, biorące udział w turnieju:

LKS Nysa Kłaczyna;
    UKS Football Academy Bolesławiec;
    Orzeł Pawłowice;
    MUKP Dąbrowa Górnicza;
    Młodzieżowy Klub Sportowy "Zaborze" Zabrze;
    Akademia Piłkarska Champions Chrzanów;
    Uczniowski Klub Sportowy Orlik Dębno;
    AKADEMIA PIŁKARSKA LIMANOVIA;
    Akademia Piłkarska Oleśnica;
    UKS HATTRICK GŁUCHOŁAZY;
    UKS Lisek Milówka;
    Muks Mineralni Krynica Zdrój;
    Klub Sportowy Zakopane;
    Akademia Piłkarska Chemik Kędzierzyn-Koźle;
    UKKS Katowice;
    Stowarzyszenie SIEMACHA Akademia Sportu Progres.

• Akcja Domy Pozytywnej Energii skierowana jest do całodobowych placówek opiekuńczo – wychowawczych z terenu działania Grupy TAURON. Celem akcji jest poprawienie warunków życia dzieci z domów dziecka.
    Za jej organizację odpowiadają wolontariusze Fundacji TAURON, działający w ramach wolontariatu pracowniczego.

Pierwsza edycja odbyła się w 2005 roku. Od tego czasu akcja cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród uczestników, jak i władz lokalnych. Na początku była prowadzona na terenie Dolnego Śląska i Opolszczyzny, od 2011 r. jest organizowana na terenie województw: dolnośląskiego, opolskiego, śląs
    kiego, małopolskiego i podkarpackiego. Projekt został wyróżniony przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i znalazł się w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki”.

W 2015 roku mieszkańcy placówek opiekuńczo-wychowawczych zostali zaproszeni do udziału w 11. już edycji akcji organizowanej w nowej formule. Jej temat brzmiał: „Dzielimy się pozytywną energią”. Realizacja zadania polegała na przeprowadzeniu w 2015 roku i opisaniu w formie raportu działania, którego celem była współpraca i integracja wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych
    ze społecznością lokalną. Mogło ono mieć charakter jednorazowy i zostać przygotowane na potrzeby akcji, mogło też być kontynuacją wcześniej prowadzonej aktywności. Mogła to być aktywność na rzecz najbliższego otoczenia, np. sąsiadów, seniorów, dzieci lub młodzieży, zwierząt w schroniskach itd. Efekt był imponujący. Dzieci biorące udział w akcji Domy Pozytywnej Energii przeprowadziły w 2015 roku ponad 60 inicjatyw na rzecz seniorów, dzieci, zwierząt i otaczającej przyrody.

Impreza finałowa odbyła się 6 października w Muzeum Energetyki w Łaziskach Górnych. Na uczestników czekało wiele atrakcji: m.in. warsztaty z elektrycznością, warsztaty chemiczne, odkrywanie tajników robotyki i oczywiście zwiedzanie Muzeum Energetyki oraz spotkanie z paraolimpijczykami. I to właśnie w Łaziskach Górnych zostało ogłoszonych pięciu laureatów 11. edycji akcji. Zwycięzcy, oprócz tytułu Dom Pozytywnej Energii, zdobyli nagrodę finansową - 50 tysięcy złotych każdy.

Temat przewodni akcji Domy Pozytywnej Energii w 2016 roku brzmi: „Nasze szlaki z pozytywną energią”. Zadaniem uczestników będzie zaproponowanie trasy 1-dniowej wycieczki po okolicy (w promieniu ok. 50 km od miejsca zamieszkania) i zaprezentowanie odkrytych przez siebie mało znanych miejsc, ciekawych pod względem krajobrazowym, ważnych dla regionu lub jego historii, wartych pokazania i poznania przez innych. Na przygotowanie i przesłanie prac uczestnicy będą mieli czas do połowy lipca. Laureatów poznamy podczas imprezy finałowej we wrześniu.

Szczegóły na temat projektu i regulamin znajdują się na stronie
    www.domypozytywnejenergii.com.pl

• W Polsce co godzinę jest stawiana komuś diagnoza: białaczka. Słyszą ją zarówno dorośli, młodzież, jak i rodzice małych dzieci. Tylko niewielka część chorych znajduje dawcę wśród rodziny. Dla reszty poszukuje się dawcy w rejestrach dawców niespokrewnionych. Szansa na znalezienie „bliźniaka genetycznego” jest nikła – wynosi czasem 1:25 tys., czasem 1:5 mln, ale jest możliwa. Dlatego im więcej potencjalnych dawców, tym większe szanse na znalezienie tego właściwego.

Jednym z celów Fundacji TAURON jest angażowanie się w projekty istotne społecznie, a do takich należy dawstwo szpiku kostnego. Projekt „Bohaterowie z dnia na dzień” wpływa na rozszerzenie bazy dawców szpiku i równocześnie umożliwia angażowanie pracowników w rozwój organizacji odpowiedzialnej społecznie.

Projekt „Zostań bohaterem – masz to we krwi”, którego celem jest zachęcenie i umożliwienie pracownikom przyłączenia się do bazy dawców szpiku kostnego, rozpoczął się w Grupie TAURON w 2012 r. Pierwszy firmowy Dzień Dawcy zorganizowano w centrali Grupy, spółce TAURON Polska Energia w Katowicach. W jego trakcie do bazy potencjalnych dawców szpiku przystąpiło 30 proc. pracowników. Pierwsza akcja miała charakter pilotażowy. Jej efekty były sygnałem, że warto kontynuować projekt w pozostałych spółkach Grupy TAURON oraz podczas wydarzeń sponsorowanych przez TAURON (GOPR, TAURON Nowa Muzyka, Lato z energią, Festiwal Energii). Do projektu kolejno przyłączyły się: TAURON Ciepło, TAURON Wydobycie, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Dystrybucja. Dzięki naszym działaniom baza wzbogaciła się już o ponad 3,7 tys. osób.

Założeniem projektu jest zbudowanie bazy wiedzy i dostarczenie pracownikom wyczerpujących informacji na temat dawstwa szpiku, Dni Dawcy poprzedzają dwumiesięczne akcje informacyjno-edukacyjne, w ramach których pracownicy otrzymują pakiet danych dotyczących problemu dawstwa szpiku. Fundacji TAURON zależy na umożliwieniu pracownikom podjęcia przemyślanej i świadomej decyzji, dlatego mogą oni zadawać wszelkie pytania, wykorzystując specjalnie uruchomione przez partnera merytorycznego akcji, Fundację DKMS Polska, kanały – adres e-mail oraz numer telefonu.

• Fundacja TAURON realizowała szereg pomniejszych projektów, dzięki którym wsparcie otrzymały:

osoby fizyczne;
    stowarzyszenia pomagające osobom najuboższym, wspierające działania o charakterze osłonowym, zapobiegające degradacji społecznej osób bezdomnych i skrajnie ubogich;
    stowarzyszenia wspierające osoby niepełnosprawne;
    stowarzyszenia i instytucje wspierające i chroniące dzieci i młodzież oraz ich rodziny;
    instytucje kulturalne;
    zespoły regionalne;
    jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej;
    hospicja;
    placówki opiekuńczo-wychowawcze;
    instytucje wspierające edukację dzieci, placówki edukacyjne;
    instytucje prowadzące szkolenia i wspierające rozwój społeczny;
    instytucje związane z kościołem (parafie, zakony, Uniwersytet Papieski).